Unul dintre produsele de origine animala de care m-am desprins cel mai greu a fost untul, in special cel sarat, uns pe painica proaspat scoasa din cuptor; yuuum!
Ca idee eu sunt ca tip de constitutie vata-pitta (ayurveda) ceea ce necesita o alimentatie mai onctuoasa, in special in sezonul rece.
Am cautat in comert insa este dificil sa gasesti; mai ales fara plastic! Singurul pe care l-am incercat si mi-a placut a fost cel de la Naturli insa il gasesc rar asa ca mi-am zis sa incerc sa imi fac singura aceasta..crema, pasta sau cum s-o numim… crema tartinabila de post.
Este o reteta simpla, de indata ce ai un blender bun si toate ingredientele in casa.
Textura este ca a untului, la fel si culoarea. Gustul este delicios, usor sarat.
Cred ca din pricina drojdiei inactive, este un tip de unt ce nu merge sa il pui in retete de dulciuri. Insa este genial pe paine, in piure, paste sau la prajit.
Revenind, ador ce a iesit asa ca, hai sa vedem de ce ingrediente avem nevoie:
Pentru 200g de Unt vegan ai nevoie de:
- 5 linguri lapte de soia (neindulcit)
- 1/3 cupa faina de migdale
- 2 linguri ulei de masline, presat la rece
- 1/2 lingurita sare de mare
- 1/2 lingurita otet de cidru de mere
- 1 lingurita drojdie inactiva
- 1/2 cupa ulei de cocos dezodorizat, topit
Preparare: Intr-un blender de inalta viteza adauga laptele si faina si mixeaza cam 30 de secunde; apoi uleiul de masline, drojdie si mixeaza iar.
Apoi adauga si uleiul de cocos, mixeaza pentru 1 minut si asta este tot!
Adauga compozitia intr-un recipient si da la congelator pentru aproximativ 3 ore sau peste noapte. De indata ce s-a intarit poate sta in frigider.
Sper sa iti placa!
*Bonus: Pentru o textura mai tartinabila poti sa il pui doar la frigider.