Un desert rapid, delicios, cu textura, fara zahar si vegan; l-am numit de iarna pentru ca se intampla sa il fi facut iarna; iar prima oara, cand a avut forma de rulada s-a intamplat sa fie tot in iarna, plus datorita scortisoarei!
Revenind, este un dulce pe baza de biscuiti digestivi, cocos, vanilie, portocala si scortisoara. O combinatie cu care nu poti da gres din niciun punct de vedere: arata si super bine, poate fi facut pe ultima suta de metrii de oricine si gustul este adorat si de catre cei mai mofturosi.
L-am facut in forma de tort dar merge lejer ca tarta, rulada sau chiar forma de tava/chec.
Pentru 12 portii de Tort de iarna ai nevoie de:
Blat:
- 250g migdale coapte
- 250g curmale, fara samburi
- 50g pudra de roscove
- 120g ulei de cocos, topit
- 80g biscuiti digestivi
- 50g lapte de ovaz
- 1 lingura extract pur de vanilie
Crema:
- 250g unt vegetal
- 200g fulgi de cocos
- 100g sirop de artar
- 2 linguri extract pur de portocala
- 1 lingura pudra de scortisoara
- 1 praf de sare celtica
Ganesh:
- 50g banuti de ciocolata
- 1 lingura ulei de cocos
Mod de preparare:
Pentru blat pui totul la blender, cu exceptia biscuitilor pe care ii farami in mana pentru o textura mai crocantica; daca iti place pasta, poti pune totul la blender.
Dupa ce s-a omogenizat totul adaugi in forma dorita si apesi bine blatul si il bagi la frigider.
Timp in care te apuci sa amesteci crema intr-un bol si sa topesti glazura.
Scoti blatul din frigider, adaugi crema, apoi ganesh-ul topit, uniformizezi totul si dai la frigider pentru minim 1-2 ore sau la congelator daca e.. graba mare:)))
Apoi decorezi dupa bunul plac!
Sa aveti pofta buna!
*Bonus: Pentru extra aroma poti pune in ganesh 1 lingurita de pudra de cardamom.