Mai tii minte primul meu „tort” raw-vegan pe care mi l-am facut de ziua mea? Ei bine, cu acesta de azi se vede ca am trecut la „next level”. :))
Pentrui cei care ma urmaresc pe Instagram, Facebook sau TikTok cred ca deja stiu aceasta tarta cu zmeura absolut superba (aspect + gust) pe care am facut-o anul acesta ca „tort” de ziua mea. Stiu ca au trecut luni bune de atunci insa am zis ca acum, venind perioada sarbatorilor am socotit ca fiind un bun prilej de a impartasi aceasta reteta, ca fiind o varianta buna de a o pune pe masa de Craciun sau Revelion (in special pentru persoanele vegane).
Este o reteta de tarta cu zmeura raw-vegana destul de simpla si rapida daca ai un blender bun. Si cel mai important este ca tarta are un aspect si o textura pe masura iar de gust… nici nu mai are rost sa vorbim! Este divin. Combinatia de ciocolata cu zmeura nu da gres niciodata.

Pentru 8-10 portii de Tarta cu zmeura raw-vegana ai nevoie de:
Blat:
- 1 cana fulgi de cocos
- 1 cana nuci
- 1/4 cana seminte de in
- 1/4 cana pudra de cacao
- 3 linguri unt de migdale
- 1 cana curmale medjool
Sos de zmeura:
- 1 cana zmeura, proaspata
- 3 linguri seminte de chia
- 2 linguri sirop de artar
Umplutura:
- partea solida de la 1 conserva lapte cocos
- 1/3 cana sirop de artar
- 1/2 cana unt de migdale
- 1/2 cana pudra de cacao
- 1 cana ulei de cocos, lichid
- 1 praf fulgi sare de mare
Preparare:
Incepem cu partea solida (blatul): punem toate ingredientele in blender si mixam pana ce totul se omogenizeaza bine (semintele de in pot fi puse la hidratat peste noapte); apoi luam compozitia si o punem intr-o forma rotunda (ideal este vasul special pentru tort-iese mai usor) si asezam compozita bine presand atat pe baza cat si pe margini, aproximativ 2-3 cm in sus si o punem la frigider pana pregatim sosul de zmeura.
Pentru sosul de zmeura, varianta raw-vegana pur si simplu pui ingredinetele la blender si mixezi pana se obtine ca o pasta fluida.
Poti opta si pentru varianta in care pui zmeura la foc, o zdrobesti bine si cand aceasta da un colocot adaugi semintele de chia, amesteci si lasi la foc mic aproximativ 5 minute iar apoi opresti focul si adaugi siropul de artar: aceasta varianta necesita mai mult timp insa ii ofera o textura usor mai de gem asa (gelatinos de la semintele de chia).
Dupa ce sosul este gata, scoatem baza de tarta din frigider, punem sosul de zmeura, intindem bine si o dam iar la frigider pana pregatim Compozitia.
Puneti toate ingredientele in blender, pana obtineti o crema si apoi o puneti peste „blat”, ointindeti bine si o dati la frigider pentru minim 2 ore.
Dupa ce crema s-a intarit, urmeaza decorarea tartei, dupa bunaul plac.
Asta-i tot! Sper sa fie de folos si sa va placa si voua cel putin la fel de mult cum a placut aceasta tarta echipajului de pe barca unde am lucrat si am servit acest „tort” ^_^
*Bonus: fructul pasiunii ii da un gust complet si minunat.