Ai aici unul dintre cele mai aromate si delicioase torturi, sau tarte (cum vrei tu sa spui) pe care le poti savura si face acasa, cu usurinta.
Totul a plecat de la Carrot cake aka acea prajitura „clasica” plina de zahar rafinat cu morcovi, care mi se parea buna insa nu prea benefica fiintei mele; plus ca de cand nu mai consum produse de origine animala, eu, dupa incercari si combinatii am ajuns la aceasta varianta care este placuta de intreaga familie. Unde mai pui ca este si fara zahar adaugat, si usor de facut si fara foc?!
Daca va intrebati de ce este nemaipomenita, va zic asa: este plina de texturi, de arome, arata minunat, se face rapid si nu necesita coacere: ai nevoie doar de ingrediente si de un tocator.
Eu am folosit tocatorul Storm de la Biovita si m-am descurcat super bine cu el (nici nu a mai trebuit sa hidratez curmalele inainte si asa a iesit mult mai „inchegat si parfumat”.)
Am facut acest desert si in forma de chec insa poti sa transformi aceasta prajitura intr-una mai festiva, punand-o intr-o forma de tarta. (eu asa am servit-o de ziua mea).
Dulcele vine format din 2 straturi: baza si crema. Desigur ca nu este cu zahar adaugat, acesta vine din curmale si sirop de artar.
Pentru 8-10 felii de Tart cu morcovi, fara coacere, ai nevoie de:
Baza:
- 250g morcov, dat pe razatoare
- 280g nuci
- 380g curmale medjool
- 100g stafide brune
- 90g fulgi de cocos
- 90g faina se ovaz
- 1 lingurita extract pur de portocale
- 1 lingura extract pur de vanilie
- 1 lingura pudra de scortisoara
- 1/2 lingurita pudra de ghimbir
- 1/2 lingurita pudra de cuisoare
- 1/4 lingurita pudra de nucsoara
Crema:
- 250g caju crud (360g hidratat)
- 50g sirop de artar
- 4 linguri zeama de lamaie
- 50g ulei de cocos
Mod de preparare:
De cu seara pun caju-ul la hidratat iar in ziua cu pricina pun toate ingredientele pentru baza in tocator, pulsez apoi las pe prima treapta si ulterior pe a 2-a pana obtii textura dorita (mie imi place mai crunhie), apoi pui compozitia in forma de tarta si o presezi bine cu ajutorul unei linguri si o dai la frigider.
Apoi urmeaza crema: scurgi caju-ul si apoi pui toate ingredientele in tocator si mixezi pana obtii cea mai fina crema.
Pui crema peste blat, o ornezi dupa bunul plac (eu am pus niste cacao nibs, morcov si chipsuri de cocos deasupra).
O lasi la frigider pentru aproximativ 2 ore si asta este tot. Se serveste rece!
*Bonus: Pentru un extra parfum si consistenta mai cremoasa a cremei, adauga si 5-6 linguri de apa de flori de portocala!