Tin mine si acum cand mi-au facut prima oara niste prieteni reteta asta si mi s-a parut geniala! Am crezut ca e musai sa pui ou si sa respecti fiecare pas.
Insa anul trecut am avut sansa sa stau de vorba si sa imi gateasca cineva din Israel reteta; si mi-a spus asa! Ca acest nume „shakshuka” insamna cumva „resturi” sau „ce ai la indemana” si atat timp cat ai: chimion, rosii, ulei de masline si boia, restule e bonus!
Asa ca azi am observat ca am multi ardei grasi care erau pe cale sa se strice si instant mi-a venit in minte „micul dejun al evreilor”. Care mie imi pare mai mult a pranz sau cina la cat este de consistent.
Asadar, daca esti fan tocanite sau mancaruri caldute cu sos, reteta asta reinterpretata de Shakshuka vegana este pentru tine!
Pentru 2 portii ai nevoie de:
- 1 ceapa medie, taiata solzisori
- 2 catei de usturoi, taiati marunt
- 2 ardei grasi, taiati felii
- 1 ceapa verde, taiata (optional)
- 1 rosie mare, suculenta, taiata cubulete (sau 1conserva rosii)
- 2 linguri ulei de masline extravirgin
- 1 lingurita de chimion praf
- 1lingurita boia dulce
- 1lingura sirop de artar
- 1lingura sos de soia
- sare si piper, dupa gust
Preparare: Intr-o cratita caleste ceapa in putina apa cu sare, apoi adauga usturoiul si ardeii si pune capacul 5-10 minute.
Dupa ce s-au innabusit legumele, adauga uleiul si condimente, amesteca bine bine si pune sucul de rosii, sosul de soia si siropul de artar.
Lasa totul sa se patrund asi sa scada, drege de gust si pofta buuunaaa!
*Bonus: Am servit cu niste patrunjel proaspat si a mers de minune, la fel si cu niste boia picanta, afumata!