Iti mai aduci aminte de prima reteta de Shakshuka?
Pentru ca e iarna si nu ma pot satura de acest tip de mancare numit „confort food” (adica aceea mancare calda, cu sos, cremoasa, placuta, ideala pentru zilele friguroase), si cum ador acest fel israelian de mancare (shakshuka este un fel de tocana israeliana ce are la baza rosii, ardei si condimente precum boia si chimion); pe care o facem fara ou (oul o face vegetarian).
Bun, daca te intrebi care e diferenta intre aceasta reteta si prima?! Iti spun simplu: legumele :))) Pentru ca acest termen „shakshuka” inseamna, de fapt: cu ce ai prin casa, eu m-am si adaptat de indata! De data asta cu niste ingrediente mai satioase.
Asadar, reteta este delicioasa si se face intr-un singur vas! Ea merge de minune simpla, cu paine, ba chiar si cu mamaliga insa mie cel mai mult imi place cu acesti cartofi zdrobiti!
Pentru 4 portii de Shakshuka de post cu naut ai nevoie de:
- 2 linguri ulei de masline extravirgin
- 1 ceapa mare, rosie, tocata felii
- 3 catei de usturoi, tocati marunt
- 2 morcovi, taiati felii
- 3 ardei grasi, colorati, taiati julien
- 5-6 rosii taiate marunt (sau 1-2 conserve suc rosii)
- 1 lingura boia dulce
- 1 lingurita boia afumata
- 1 lingurita pudra chimion (!atentie, nu e chimen)
- 1 cana de naut, fiert (sau 1/2 conserva naut)
- 3 linguri pasta de tomata
- 2 maini de spanac
- sare si piper dupa gust
Mod de preparare:
Intr-o tigaie adanca incingem uleiul de masline, apoi adaugam ceapa si o lasam sa se inabuse. Apoi urmeaza usturoiul si amestecam, iar dupa 1 minut adaugam morcovii si ardeii.
Dupa ce s-au patruns, urmeaza toate condimentele, amestecam bine si punem rosiile si amestecam iar si lasam cu capac sa dea un clocot.
Pe urma adaugam nautul si pasta de tomate.
Cand toate legumele s-au gatit, adaugam la final spanacul si lasam cu capac sa se patrunda 1 minut si inchidem focul!
Asta-i tot!
*Bonus: La final poti adauga un strop de sirop de artar pentru un gust „complet”.
P.S.: De fel israelienii adora legumele taiate cat mai mici asa ca modul in care eu le tai sunt conform preferintelor mele, daca doriti sa fie cat mai „a locului”, taiati ceapa, si morcovii marunt! Iar nautul puteti sa il pisati oleaca cu o furculita inainte sa il puneti in tigaie pentru o textura mai cremoasa!
AAAA.. Si nu uita daca faci reteta sa imi dai Tag pe Insta sau FB pentru a da repost pe contul meu: naturawl.ro ^_^