Cea mai buna paine cu maia pe care am mancat-o pana azi! Este pufoasa, crocanta pe exterior, moale in interior si cu multe gauri!
Mult timp am evitat sa consum paine pentru ca simteam ca ma ingrasa si nu ma simt bine de la ea. Apoi am inteles ce inseamna puterea painii cu maia si cat de mult schimba structura graului (glutenului) acest proces de pregatire a painii. Nu degeaba se spune: „Dupa munca si rasplata!”; deoarece pe cat de buna este, pe atat de multa iubire si rabdare se pune in acest proces de a crea o paine cu maia, in casa, cu dotarile minime.
Cand spun dotari, ma refer ca ai nevoie de un cuptor (noi folosim electric); un vas de calitate cu capac, de fonta (noi folosim ceramic).
Pentru a te bucura de paine, este importanta maiaua insa si calitatra fainii: alege intotdeauna o faina curata, neprocesata si nehibridizata. La fel si sarea: alege o sare neiodata si cat mai putin procesata.
Este prima oara cand scriu o reteta atat de laborioasa, asta pentru ca mi-ati cerut si pentru ca Eugen face painea (eu doar hranesc maiaua:))). Asa ca daca nu sunt foarte clara, va rog sa ne puneti orice intrebare si noi va vom lamuri cu drag!
Pentru 1 paine de 500g cu maia ai nevoie de:
- 450g faina intermediara
- 265g apa, la temperatura camerei
- 70g maia
- •cu 25g apa
- 9g sare celtica
- •cu 25g apa
Mod de preparare:
Inainte de toate, intr-un pahar se pune sarea, alaturi de 25g de apa si se lasa la dizolvat, amestecand constant.
Pasul 1: Hidratare faina
Intr-un vas (orice dar nu metal) amestecam faina cu cele 265g apa si lasam 30 de minute sa se „odihneasca” acoperita.
Pasul 2: Adaugare maia
Descoperim vasul cu faina si adaugam 70g de maia cu cele 25g de apa si amestecam bine-bine pentru incorporare, apoi o acoperim si lasam alte 30 de minute.
Pasul 3: Adaugare apa sarata
Descoperim iar vasul, adaugam apa cu sarea dizolvata si se amesteca pentru incorporare, apoi lasam inca 30 de minute aluatul acoperit.
Pasul 4: Strucutra
Descoperim vasul inca o data, iar cu mainile umede dam strucutra aluatului: adica se intinde de fiecare margine si se pune deasupra, si se face asta din toate cele 4 zone si lasam 30 de minute sa se odihneasca.
Se repeta de 3 ori acest proces.
Apoi acoperim si bagam vasul cu aluat la frigider pana a doua zi.
Pasul 5: Dospire
Dimineata scoatem aluatului si il lasam 2 ore la temperatura camerei si apoi urmeaza…
Pasul 6: Formare
Pudram masa cu faina, la fel si mainile si varsam pe blat aluatul, apoi il invartim pe masa pana ia o forma rotunda si face o „coaja” de faina iar ca ultim pas, impaturim aluatul, ca si cum ai face o rulada si ii redai forma rotunda, usor.
Pasul 7: Asteptare
Punem aluatul in cosul de dospit (cu o hartie de copt dedesubt), moment in care putem cresta painea cu ajutorul unei foarfece si lasam alte 20 de minute.
Pasul 8: Cuptorul
Preincalzim cuptorul la 250-260 de grade cu vasul cu capac inauntru.
Pasul 9: Coacerea
Cand cuptorul a ajuns la temperatura optima, scoatem oala din cuptor, si adaugam aluatul in vas, cu tot cu hartia de cop la 240 de grade pentru 30 de minute (cu capacul pus). Programul de incalzire si de sus si de jos.
Se verifica painea, si se mai lasa alte 15-20 de minute la 220 de grade pana se rumeneste atat cat iti place tie.
Pasul 10: Ventilare
Se opreste cuptorul, scoate painea din vas, se adauga in cuptor cu usa deschisa, la ventilatie pana se raceste.
*Bonus: poti adauga 1 mana de mix seminte in compozitie pentru extra fibre, nutrienti, textura si aspect.