Ador ciupercile dupa cum bine stiti; desi am inceput sa le descopar „timpid” cu ciupercile Champignon (caci astea’s cele mai la indemana) cu retete de paste, supe creme si alte delicii..
Usor, am prins curaj si am trecut la Pleurotus cu care am facut un fel de „ciorba de burta„, friptura si snitele si la King Oyster, o alta ciuperca fenomenala!
Azi, gatesc pentru prima oara Shiitake, una dintre cele mai frumoase si rezistente ciuperci comestibile, cu un gust grozav.
Am descoperit o crescatorie romaneasca de altfel de ciuperci, MicroplanteCluj si nu numai: au de la trufe, la Shiitake, pana la microplante.
Reteta de azi este un Ramen asiatic, adaptat la varianta vegana, aromata si exotica; daca si tie iti plac preparatele asiatice, cu gust si textura aparte, sigur iti va placea aceasta Supa tip Ramen cu ciuperci Shiitake.
Pentru 2 portii ai nevoie de:
- 2 linguri ulei de cocos
- 1 ceapa mica, taiata marunt
- 3 ciuperci Shiitake proaspete, taiate felii
- 3 ciuperci Shiitake uscate si hidratate, taiate felii
- 3 frunze lime
- 1 mana de spanac
- 2 catei de usturoi, dati pe razatoare
- 1 lingurita ghimbir ras
- 2 linguri sos de soia
- 6 felii de ardei kapia
- taitei din orez
- sare si piper dupa gust
Preparare: Intr-o oala topeste uleiul de cocos si adauga ceapa, urmata de ghimbir si usturoi; amesteca si adauga ciupercile uscate (!Important: pastreaza apa in care s-au hidratat ciupercile si adaug-o dupa 5 minute).
Apoi, adauga niste apa fiarta si restul ingredientelor; lasa sa mai dea un clocot.
Intre timp, pune si taiteii din orez la fiert si toarna-i peste supa si asta-i tot!
Pofta buna!
*Bonus: Langa Shiitake poti pune orice legume iti plac si putin ardei iute sau chili daca iti place picant!