În procesul timpuriu de izolare a vitaminei E din uleiuri de plante, termenul de „tocoferoli” era folosit pentru a defini cei patru compuși inițiali cu structură asemănătoare.
Tocoferolii joacă un rol important, reprezentând principalii antioxidanți solubili în grăsimi ce protejează organismul uman împotriva radicalilor liberi.
Alfa tocoferolul din Vitamina E previne descompunerea acizilor grași saturați și a vitaminei A, cât și combinarea cu alte substanțe ce ar putea dăuna organismului.
Vitamina E are de asemenea abilitatea de a se uni cu oxigenul și de a preveni transformarea acestuia în peroxizi toxici.
Acest lucru permite alimentarea mai bogată a celulelor roșii cu oxigenul pur pe care sângele îl transportă către inimă și alte organe. Vitamina E joacă un rol esențial în respirația celulară a tuturor mușchilor, în special a celor cardiaci și scheletici.
Vitamina E face posibilă funcționarea acestor mușchi și a nervilor cu mai puțin oxigen, crescând astfel nivelul de rezistență și vitalitate a acestora.