Chia este cunoscută și apreciată din cele mai vechi timpuri.
Aztecii și indienii s-au bucurat de ea, datorita revigorarii atat fizice cat și mentale oferite semințele de chia. Cum este posibil ca abia dupa cateva mii de ani mai tarziu, in epoca consumului sănătos și a produselor ecologice, să descoperim puterea acestor plante antice?
Există două teorii – care nu se exclud reciproc – despre originea și semnificația cuvantului chia.
Unul dintre ei spune că in limbajul Maya antic simboliza puterea. Cel de-al doilea susține că numele provine de la cuvantul chian, adică uleios in Nahualth.
Probabil deja in vremuri atat de indepărtate strămoșii noștri erau conștienți că (chia) salvia spaniolă este o materie primă excelentă pentru producerea de ulei de inaltă calitate.
Chia este una dintre cele mai vechi plante cultivate. Plantatiile sale se gasesc mai ales in Mexic si Guatemala, si mai rar in Bolivia, Australia, Argentina si Ecuador.
Incă nu este cunoscut și folosit pe scară largă in Europa. Acest lucru se datorează faptului că semințele de chia au fost aprobate ca produs alimentar de Uniunea Europeană relativ recent – in 2009.
Valorile nutriționale conținute de chia contribuie la:
- imbunătățirea memoriei și a concentrării
- consolidarea imunității
- scăderea nivelului de colesterol rău
- eliminarea radicalilor liberi
- imbunătățirea activității tractului digestiv
- imbunătățirea aspectului părului, pielii și unghiilor
- adăugarea de energie și vitalitate.
Caracteristici:
Chia nu are gust și miros specific. Caracterul său neutru face ca aceste mici seminte să poata fi adăugat la aproape orice. Nu necesită tratament termic. Cu toate acestea, are o caracteristică interesantă, care merită folosită atunci când prepari băuturi și deserturi.
Chia absoarbe ușor apa și grăsimea, prezentând proprietăți de îngroșare. Este perfecta ca adaos de iaurturi, sucuri, cocktailuri și creme. Semințele de chia sunt folosite pentru a crea budinci nutritive, băuturi groase și smoothie-uri populare în prezent. Chia este, de asemenea, tot mai des baza deserturilor, un ingredient al prăjiturilor dietetice și al produselor de patiserie. Adăugarea acestor semințe mici permite nu numai să interfereze cu consistența preparatelor, ci și să le îmbogățească cu ușurință proprietăți nutritive.
Doza zilnică recomandată
Cantitatea zilnică recomandată de chia este de aprox. 3 lingurițe, sau 15 g.
Metoda de utilizare
Semințele de chia pot fi adăugate întregi sau măcinate în musli, iaurt, făină de ovăz, salate și produse coapte.
Conditii de pastrare:
Depozitați într-un loc uscat într-un recipient bine închis.
Semințele de chia sunt o sursă naturală de:
- fier – ajută la producerea corectă a hematiilor și a hemoglobinei
- magneziu – contribuie la reducerea oboselii și a epuizarii
- calciu – ajută la menținerea sanatatii oaselor și a dinților
Produsul poate contine susan, migdale, gluten, nuci.
Tara de origine: Argentina
brand | Targroch |
---|---|
cantitate | 500g |
provenienta | Argentina |
mod-ambalare | Plastic |