Chia (Salvia hispanica) este o plantă verde, cu o înălţime de 1 metru, a cărei flori sunt albe sau mov şi cu seminţe mici de culoare bej până la negru, din familia Lamiaceae. Chia este originară din America de Sud: Bolivia, Guatemala, Mexic, Nicaragua, dar se cultivă şi în Australia care în anul 2008, a fost cel mai mare producător de seminţe de chia.
Spre deosebire de seminţele de in sau susan, seminţele de chia nu trebuie zdrobite sau măcinate deoarece se digeră uşor.
Proprietăţi: Semințele de chia constituie o sursă importantă de nutrienţi, fibre, proteine, acizi graşi omega 3, antioxidanţi şi minerale.
O porţie de 28 de grame de chia, conţine aproximativ: 9 grame grăsimi, 5 miligrame de sodiu, 11 grame fibre şi 4 grame proteine. Din doza zilnică recomandată, seminţele de chia aduc un aport de 18% calciu, 27% fosfor, 30% magneziu şi se recomandă consumul a maxim 2 linguri de seminţe pe zi.
Seminţele de chia pot fi consumate ca atare, în amestec cu apă, care după 10 minute devine gelatinoasă (un proces natural de hidratare a seminţelor), amestecat în cereale cu lapte, în iaurt, salate, supe, deserturi, pâine etc.
Seminţele de chia – beneficii:
– întăresc sistemul imunitar şi dau un plus de energie organismului, datorită conţinutului de proteine, acizi graşi omega 3 şi fibre;
– sunt o sursă importantă de antioxidanţi care ajută la neutralizarea radicalilor liberi, la detoxifierea organismului prevenind astfel îmbătrânirea prematură şi duc la creşterea longevităţii;
– în dietele de slăbit, fibrele şi nutrienţii dau senzaţie de saţietate, deoarece în contact cu apa şi sucul gastric seminţele de chia se umflă şi înlătură pofta de mâncare;
– stimulează digestia, poate ajuta la prevenirea bolilor gastrointestinale, mulţumintă conţinutului de fibre;
– reduc colesterolul, tensiunea arterială şi ajută prevenirea diabetului.