Mierea este un aliment cu gust dulce si parfumat, cu aspect semifluid, vascos sau cristalizat si culoare specifica, avand un continut mare de zaharuri si substante minerale, vitamine, enzime, acizi organici. in raport cu substantele colorate care se gasesc in nectar, culoarea mierii difera de la incolor pana la neagra. La mierea de nectar predomina culoarea galbena. Mierea stransa la inceputul primaverii are o culoare de un galben viu, pana la portocaliu. Cu timpul, mierea isi pierde culoarea initiala, de obicei se inchide la culoare, iar in timpul cristalizarii se deschide. Prin calitatile sale nutritive este considerata un aliment de mare valoare in hrana oamenilor de toate varstele, avand utilizari largi in dietetica si terapeutica. Mierea este foarte des folosita in alimentatie, in bucatarie sau ca medicament, fiind foarte apreciata de medicina populara. De asemenea are importante aplicatii in alimentatia artificiala, in alimentatia pre- si postoperatorie si in pediatrie. Valoarea alimentara a mierii consta in primul rand in bogatia ei in zaharuri (70-80%), din acest punct de vedere, fiind un aliment energetic prin excelenta. Majoritatea zaharurilor din miere sunt zaharuri simple, (glucoza si fructoza), care nu mai necesita o prelucrare speciala prin digestie, fiind direct asimilate si arse complet, pana la stadiul de bioxid de carbon si apa, eliberand energie in toate etapele de descompunere prin care trec. Un gram de zaharuri din miere elibereaza ca si zaharul de sfecla: 4,1 calorii, dar (spre deosebire de zahar), aceasta energie este pusa in totalitate la dispozitia organismului, astfel ca mierea este un aliment usor asimilat si digerabil. Deosebirea esentiala a mierii de albine de zaharul comercial consta in continutul sau ridicat in unele substante nezaharoase (microelemente, enzime, acizi organici si vitamine), care isi exercita efectul pozitiv atat prin actiunea de reglare a unor functii importante ale organismului, dar si contribuind la conferirea calitatilor gustative specifice (gust de miere). Atat aspectul, culoarea, consistenta si gustul fac din miere un aliment mult apreciat, dar mai ales aroma sa specifica, datorita continutului in uleiuri eterice (volatile), parfumul mierii fiind identic cu parfumul florilor din care provine. Mierea de albine nu are doar calitati nutritive ci, in urma studiilor, s-a demonstrat ca are si o actiune terapeutica eficienta, ce se exercita atat asupra afectiunilor digestive, cat si in afectiunile hepatobiliare, cardiovasculare, respiratorii, afectiuni ale sistemului nervos, ale aparatului urinar, in bolile de nutritie si cele infectioase, in afectiunile sanguine si in cele cutanate. Cu toate calitatile sale pretioase, mierea are si contraindicatii pentru pacientii care sufera de obezitate, diabet zaharat, tulburari glicoregulatorii, insuficienta pancreatica exocrina si pentru pacientii gastrectomizati, cat si in anumite tulburari alergice. Indicatiile apiterapice vor fi facute numai de catre medicul specialist, ca la orice medicament, iar tratamentele vor fi aplicate sub directa sa supraveghere, avandu-se in vedere actiunile farmaco-fiziologice generale si specifice ale produsului apiterapic, starea pacientului si evolutia bolii. Informatiile prezentate pe acest site au scop educativ si nu trebuie folosite pentru a preveni, diagnostica, trata sau vindeca vreo boala. Ele sunt oferite pentru a indruma consumatorul, nu substituie sfatul medicului si/sau al altui specialist, nu inlocuiesc tratamentele si medicamentele prescrise de personalul medical autorizat.
Recenzii
Nu există recenzii până acum.