Sampon natural pentru scalp sensibil

Parca toata viata am avut scalpul sensibil: ba aveam mancarimi, ba ma ustura, ba faceam cojite sau toate la un loc! 🙂

Am incercat de toate, am fost si la dermatolog, doar ca nu m-am ras in cap:)))..

Cert este ca indiferent daca la un moment dat, ceva functiona, imediat revenea aceasta sensibilitate ca si cum as fi devenit imuna la acel produs/tratament.

Nu exista „o reteta magica” si nici ceva ce va fuctiona pentru toti; (ceva general valabil).

Si mai cred ca mai mult ca a alege un produs, este modul in care il folosesti: ce cantitate, cat de des, cum il aplici si tot asa.

Spun asta ca eu incercam produse cu aceeasi abordare: cumparam, testam; spalandu-ma cu sampon de 2 ori, cu capul in jos, aplicam balsam sau masca pe lungime, il descalceam si apoi ma clateam si uscam cu difuzuorul sau il lasam sa se usuce natural (in functie de vreme).

De ceva timp mi-am schimbat abordarea si cam asta este rutina mea (de par cret:))):

– ma samponez o singura data cu un sampon bland (tot cu capul in jos), masez scalpul bine si las sa actioneze

– ma clatesc super bine si imi pun parul intr-un material de bumbac (tricou)

– dupa 5-10 minute il desfac, aplic un ulei natural pe varfuri si o crema pentru bucle si ma pieptan

– imi pun tot parul intr-o casca de dus pentru aproximativ 30 de minute

– o scot, il zvant putin si gata (iarna il usuc cu difuzorul la viteza si temperatura minima)

– 1 data pe luna, ma spal cu un sampon cu sulf (si o solutie de petrol; pute groaznic dar face parul si scalpul magie) si aplic si un balsma sau masca pe lungime

– ma spal zilnic (cu reteta asta de sampon) sau de cate ori fac sport (transpir)

Daca si tu ai incercat 9483349 de produse si variante de a-ti „imblanzi” scalpul si nu ai reusit, schimba oleaca rutina si incearca sa-ti faci singura aceasta reteta de Sampon super simplu si natural pentru scalp sensibil:

Pentru 250 ml. ai nevoie de:

  • 250 ml apa fiarta
  • 0,5 g guma de xanthan (este optional, da doar textura mai ingrosata)
  • 15 g nuci de sapun, sau pudra de nuci de sapun (nucile sunt mai ieftine dar e necesara macinarea lor prin rasnita de cafea, iar pudra e mai scumpa insa gata de folosit)
  • 15 ml extract de musetel (pui 1/2 cana flori de musetel peste care pui apa fiarta sa le acopere generos, le lasi peste noapte, storci si gata)
  • 2-3 picaturi zeama de portocala
  • 4 picaturi ulei esential Tea Tree
  • 1 recipient inchis la culoare (ideal de sticla)
  • 1 banda de masurarea PH-ului

De cu seara pune musetelul la infuzat si a doua zi stoarce lichidul (extractul de musetel), pastreaza 15 ml si daca mai ramane, poti sa te speli cu el pe fata, e minunat!

Intr-un vas de sticla (eu folosesc vasul de la blender ca imi e mai usor sa torn in recipient apoi); pune apa fiarta, adauga pudra de nuci de sapun si cu ajutorul unui tel, amesteca usor. Daca vrei sa ii dai o textura mai „legata”, adauga si guma de xanthan (vine cam 1/4 lingurita) si amesteca bine cu telul (nu prea tare sa nu faca multa spuma).

Apoi incorporeaza extractul de musetel, amesteca; pune oleaca de zeama de portocoala, uleiul esential, amesteca si asta e tot!

Partea distractiva acum incepe: masurarea PH-ului! :))) (asta poate fi si un motiv pentru care anumite sampoane din comert nu ne priesc caci nu verifica sa fie PH-ul echilibrat).

PH-ul ideal pentru scalp si par este de 5 (4.5-5.5)! Asa ca rupem o banda de masurare si introducem varful in sampon si asteptam sa vedem ce culoare e: daca este prea alcalin, mai adauci 1-2 picaturi de portocala, amesteci si incerci iar pana obtii ce trebuie, daca este prea acid, adaugi putina apa.

Dupa ce ai obtinut PH-ul in intervalul 4.5-5.5, toarna samponul in recipient si pastreaza-l ferit de razele soarelui si caldura caci e super natural si fara conservanti!

Sa fie de folos si cu drag daca vrei sa incerci reteta si totusi ai retineri, scrie-mi pe Facebook sau Instagram sau lasa un Comment mai jos si negresit incerc sa ajut! <3

*Bonus: pentru un miros mai placut, poti adauga si 2-3 picaturi ulei esential Lavanda.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *